1933 presenterades en världshistorisk bil som kom att ge genklang ända till våra dagars biltänkande. Världens första koncept-bil: Volvo Venus Bilo.

Bakgrunden var följande. Det unga svenska bilföretaget Volvo som startat sin verksamhet bara 7 år tidigare låg redan då i framkant och ville se och testa hur framtidens bilar kunde se ut.
Flygindustrin hade börjat ta ordentlig fart och strömlinjeform trodde man även skulle dominera bilarna i framtiden. Vid den här tiden i början av 30-talet hade bilarna fortfarande drag av gamla hästdroskor med breda fotsteg på sidorna och stora skärmar runt hjulen. En lång hög motorhuv var största mode. Att man inte kunde se de första metrarna framför bilen betydde mindre.

Volvo insåg att strömlinjeformen hade betydande fördelar, mindre bränsleförbrukning, utnyttjande av hela bilens bredd till person och bagageutrymme. Men hur skulle en sådan revolutionerande skapelse se ut? Och hur skulle den tas emot av bilköparna?

På 30-talet och tidigare var det vanligt att rika bilköpare beställde en personligt utformad kaross på ett chassi av till exempel Cadillac, Buick, La Salle, Minerva eller Rolls Royce. Karossmakare byggde sedan kaross och inredning efter önskemål om material och exempelvis barens placering.
Bilen var ännu inte var mans egendom även om de fabriksproducerade bilarna som Ford, Chevrolet och nu även Volvo började ta mer och mer plats på vägarna.

Det var på denna marknad som Volvo agerade och överlät arbetet med att ta fram den första konceptbilen åt L.M. Ericssons son Gustaf L.M. Ericsson.
Han var utexaminerad civilingenjör 1903 och jobbade som verkstadsingenjör i USA ett par år på Humpmobile. Tillbaka i Sverige startade han ” Gustaf Ericssons Automobilfabrik” på Liljeholmen 1905. Produktionen var blygsam, ungefär 10 bilar producerades men en av dem hade en egenproducerad 6-cylindrig motor vilken var den första ”6-a” som tillverkades i Sverige.
Förmodligen kostade detta projekt för mycket och tillverkningen upphörde efter ett par år. Gustaf började intressera sig mer för karosstillverkning och design. Han var en konstnärstalang som ritade, målade och skulpterade. Många ideér och uppslag tog form, han var en sann innovatör!

Nordbergs Karosserifabrik var vid den här tiden en väl ansedd karosseritillverkare med kunder som HKH Prins Gustaf Adolf, Ivar Kruger,
Hans Osterman, Prins Oscar Bernadotte.

Gustaf L.M. Ericsson kom till Nordbergs Karosserifabrik en dag 1932 och med sig hade han en modell av trä av en bil i 1/10 dels skala. Han hade först gjort några vaxmodeller som han konsulterat tekniker, arkitekter och konstnärer med.

”Jag tycker den är vacker – kan ni göra den på ett Volvo-chassi” frågade han
Gustaf Nordberg. Efter en stunds tystnad – ”vi gör den!”

Volvo-chassi kom från Göteborg och arbetet började. Volvo hade långt innan start informerat Gustaf L.M. Ericsson om att starta detta, den första produktionen i världen, av en konceptbil för att se marknadens reaktion.
Volvo bekostade hela projektet.